Monument voor Rudolph Tappenbeck

Monument voor Rudolph Tappenbeck
Monument voor Rudolph Tappenbeck

Kunstenaar: Oswald Wenckebach (1895 - 1962) Meer informatie
Straatnaam: Koningin Astrid Boulevard
  .
Materiaal: Baksteen, Gietijzer
Jaar van plaatsing: 1948

Omschrijving:

Monument voor Rudolf Tappenbeck. Bronzen pyloon met opvliegende vogel (meeuw) op bronzen voet.

Op de vierkante voet staan drie symbolen; de spiegel, als zinnebeeld van de kennis; de balans en het zwaard, als zinnebeeld van het recht; een radiolamp en een microfoon, die de vele verdiensten van Rudolf Tappenbeck op het gebied van het radiozendamateurisme weergeven.

De zuil (ontwerp van gemeentearchitect C.van Vliet) herbergt een oorkonde, waarop de reden van de arrestatie, het verblijf in het concentratiekamp en de verdiensten van de overledene staat vermeld. De vliegende vogel op de punt is het symbool van vrijheid. De kunstenaar gaf aan dat hij de meeuw een vrije vogel vindt en dat de vleugels de V van Victorie uitdrukken.Tevens is het een teken voor de liefde voor de natuur. Verder hoopte hij dat hij in het monument iets van de zeer verfijnde geest van Rudolf Tappenbeck heeft kunnen vastleggen, door nobel en onvergankelijk materiaal op ijle en luchtige wijze te verwerken, zodat het door zijn sterk opgaande lijn, toch in de wijde omtrek net genoeg zal opvallen.

Het monument is opgericht in opdracht van Comité Tappendeck-monument ter herinnering aan Rudolf Tappenbeck(1866-1944) en in eigendom aan de gemeente overgedragen.

Plattegrond: